O VLAŠIĆU

 

Planina Vlašić, nazvana po starim nomadima Vlasima , nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine (najznačajniji dio teritorije pripada općini Travnik). Predstavlja masiv planinske visoravni sa 500 km2 prostora (jedna od najvećih planinskih visoravni u Bosni i Hercegovini), sa 5 rijeka i veći broj izvora (veoma vodonosna) sa vrhovima Paljenik, Pavo, Čavo, Vlašićka Gromila koji dosežu visine do 2000 m nv.

 

Planina je bogata florom i faunom sa velikim brojem sunčanih i malim brojem olujnih dana, a ujedno snježni pokrivač se zadržava više od 5 mjeseci.
Pored prirodnih resursa, najveća vrijednost ove planine je položaj u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Vlašić je podjednako udaljen od Jadranske obale (cca 200 km) kao i od većih kontinentalnih gradova u susjednim nam državama Zagreba i Beograda (cca 300 km). Udaljenost od Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine je 120 km. Izuzetan geoprometni položaj svrstava ovu planinu u jednu od najotvoreniji planina na području Balkana.
Prirodne ljepote i atraktivni lokaliteti, bogato kulturno-historijsko nasljeđe i povoljni klimatski uslovi čine ovu planinu privlačnom svim putnicima namjernicama tokom čitave godine.

U srcu planine Vlašić na nadmorskoj visini 1260 m je davnih 70-tih godina prošlog stoljeća osnovan Sportsko – rekreacioni centar “Babanovac” koji je povezan sa Travnikom (21 i 28 km) dvijema asfaltnim saobraćajnicama čineći jezgro razvoja planinskog turizma na ovom području.
Nekad prepoznatljiv po međunarodnom takmičenju u skokovima pod nazivom “pokal Vlašić”, sa svojom 90 metarskom skakaonicom koja spada u jednu od najjužnijih i najprirodnijih skakaonica u Evropi, “Srebrenom pahuljicom”, priznanjem za najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji za 1979.g., do 1992.g. Vlašić je predstavljao jedan od vodećih centara zimskog turizma u ex. Jugoslaviji.

Nakon rata, već od zimske sezone 1997/1998.g., Sportsko – rekreacioni centar «Babanovac» vraća svoj sjaj, doživljava ekspanziju u pogledu razvoja više selektivnih vrsta turizma.

Babanovac, danas, je planinsko turističko mjesto sa preko 1.000 objekata (hoteli, pansioni, vikendice, apartmanske zgrade…). U zimskom periodu posebno je pogodan rekreativcima, a idealan je za porodičan odmor. U ostalim periodima Vlašić je poželjno odredište sportskim kolektivima, đačkim ekskurzijama, ljubiteljima prirode, avanturistima te duži niz godina postaje odredište u welness i kongresnom turizmu.

 

Vlašić se posebno preporučuje osobama koje imaju zdravstvene probleme (asmatičarima i anemičnim osobama). Generalno za sve one osobe koje žele da li pasivan ili aktivan odmor u planinskom ambijentu.

Trenutno u zimskoj sezoni Vlašić raspolaže sa uređenih preko 10 km ski-staza srednjeg nivoa nagiba sa 6 liftova od kojih su 3 baby sli-lifta za početnike. Glavni ski lift „Babanovac“ i sjedešnica „Eko Fis-a“ posjeduju sistem za osnježavanje staza vještačkim snijegom kao i infrastrukturu za noćno skijanje koje imaju i ostali baby ski liftovi stvarajući poseban doživljaj ljubiteljima alpskog skijanja. Osim alpskog skijanja, u ponudi planine Vlašić nalazi se i 4 km kružno uređene staze za nordijsko trčanje (Kukotnica), a poseban zimski užitak prestavlja snow safari bijelim planinskim prostranstvima.

 

Bez obzira na izražen potencijal i razvoj zimskog turizma, percepcija i strateški razvoj planine Vlašić se ogleda kroz razvoj planinskog turizma aktivnog tokom čitave godine gdje je planina Vlašić već postala poznata turistička destinacija  gastro i wellnes &spa užitka, mjesta sa sportskom i rekreativnom infrastruktrom od terena za nogomet, tenis, košarku do biciklističkih i pješačkih staza, sportskom dvoranom i adrenalinskim parkom sa mogućnostima i sadržajima od jahanja, paraglidinga, alpinizma, vožnje quadom, džip safariji i dr.

 

Također, turističko planinsko mjesto Babananovac je postalo mjesto sa već tradicionalanim događanjima i manifestacijama od dočeka nove godine koji posjećuje više hiljada turista i posjetilaca, do tradicionalnih manfestacija Šankanja – ski opening, „Sajam sira“, KUP Vlašić u skijanju, Međunarodni turir u košarci…

 

Prirodne ljepote, turistička ponuda koja se razvija i unapređuje te gostoljubljivost turističkih radnika i stanovništva dalo je prepoznatljivost planine Vlašić i van okvira BiH gdje pored tradicionalnih gostiju iz Hrvatske i Srbije, planinu pohode Slovenci, Mađari, Turci, turisti iz zemalja Arapskog zaljeva, te u uzlaznoj putanji su posjete turista iz zemalja zapadne Europe.

 

Dobro došli na Vlašić, planinu koja ima dušu !